honden vachtverzorging

Vachtverzorging - Hoe kan ik de vacht van mijn hond onderhouden?

Er zijn honden die genieten van vachtverzorging, terwijl anderen er niets van moeten hebben. Toch is goede vachtverzorging essentieel voor de gezondheid van je hond, naast de juiste voeding en voldoende hydratatie. Er zijn aanzienlijke verschillen in de verzorging en het borstelen van kortharige en langharige honden.

Kortharige Honden Verzorgen

Over het algemeen is de vachtverzorging van kortharige honden eenvoudiger dan die van hun langharige tegenhangers. Kortharige honden vereisen minder frequent borstelen en kunnen meestal thuis worden verzorgd. Het "nadeel" van kortharige honden is dat ze eigenlijk twee soorten vachten hebben: een dikke, waterafstotende buitenste vacht en een korte ondervacht. Deze vachten produceren olie, wat een specifieke geur kan geven. Daarom moeten kortharige honden vaker worden gewassen dan langharige honden, soms zelfs wekelijks, mits je een milde shampoo gebruikt.

Het Badritueel

Als je je hond in bad doet, zorg er dan voor dat dit een plezierige ervaring voor hem is. Gebruik beloningen en een zachte, kalme benadering. Vachtverzorging kan ongemakkelijk zijn vanwege het trekken aan de vacht en het nat worden. Je hebt shampoo, een kan om de shampoo te verdunnen en schone handdoeken nodig. Als je hond het prettig vindt, kun je ook watjes in zijn oren doen om te voorkomen dat er water in komt. In de winter moet je je hond binnenshuis baden of naar een trimmer brengen vanwege de kou. Zorg ervoor dat het water niet te heet of te koud is. Controleer of er geen vuil in de ogen, oren, tanden en tussen de tenen van je hond zit en spoel dit weg. Zorg ervoor dat alle shampoo goed is uitgespoeld, want restjes shampoo kunnen leiden tot vachtproblemen.

Verzorging van Langharige Honden

Als je een langharige hond hebt, is een goede borstel je beste vriend. Dit is essentieel om klitten in de vacht te voorkomen. Klitten kunnen niet alleen een onverzorgd uiterlijk veroorzaken, maar op de lange termijn ook pijnlijk worden, omdat ze aan de huid kunnen trekken. Het is cruciaal om langharige honden dagelijks of om de dag te borstelen.

Klitten verwijderen

Als er toch klitten ontstaan, kun je proberen ze voorzichtig met je vingers los te maken, terwijl je je hond beloont, want dit kan pijnlijk zijn. Als dat niet lukt, overweeg dan het gebruik van speciale scharen om de klitten voorzichtig uit de vacht te knippen.

Bijzonderheden van Langharige Honden

De vacht van langharige honden produceert over het algemeen minder olie dan die van kortharige honden, wat betekent dat ze over het algemeen minder sterk ruiken en minder vaak in bad hoeven. Natuurlijk geldt dit niet als je hond graag in de modder rolt

Nagels knippen

Bij het knippen van de nagels van je hond, gebruik nagelknippers die speciaal zijn ontworpen voor honden. Knip de nagel daar waar deze wit is, omdat het gevoelig of zelfs pijnlijk kan worden voor je hond als je te ver gaat en de nagel roze wordt. Als je twijfelt, kun je altijd een professionele trimmer raadplegen. De nagels van je hond moeten om de twee tot drie maanden worden geknipt.

Terug naar blog

Reactie plaatsen