Een uitstap naar het bos? Pas op voor teken! Deze kleine parasieten komen vaak voor in lang gras, en in bosrijke omgevingen. Vandaag worden ze zelfs regelmatig in tuinen gespot. Ze wachten (on)geduldig op een voorbijganger (met 2 of 4 voeten) waar ze zich hop... op laten vallen. Als je viervoeter vrolijk door het gras snuffelt, gebeurt het dus wel eens dat zo'n teek zich vastzuigt om zich - oh horror - tegoed te doen aan het bloed van je hond. Teken zijn actief van maart tot november, van zodra het warmer dan 7-10° C is. Check na een (bos)wandeling of een stoeipartij in het gras altijd de vacht van je hond (en vergeet jezelf niet). Sommige teken zijn drager van een bacterie die de ziekte van Lyme of een andere tekenziekte kan veroorzaken. Die bacterie kan overgedragen worden op mens en dier. Zie je een teek op je hond? Geen paniek, maar verwijder de ongewenste gast bij voorkeur binnen de 12-24 uur na de beet. Zo doe je dat als een pro:
1. Doe handschoenen aan
Teken hechten zich vast aan dieren én mensen. Beschermende handschoenen zijn geen overbodige luxe als je er een verwijdert. Kies een moment dat je hond rustig en ontspannen is. Is je viervoeter nerveus of spartelt hij tegen? Dan heb je een helper nodig die je hond afleidt (met een lekkere snack) of kalmeert terwijl jij de parasiet onschadelijk maakt.
2. Gebruik een tekenverwijderaar
In de handel vind je verschillende soorten tekenverwijderaars: een tekenkaart, een pincet, een koevoet(je), ... Lees de handleiding voor een correct gebruik. Zorg voor genoeg licht of een pillamp: het is essentieel dat je de hele teek verwijdert. Plaats de verwijderaar zo dicht mogelijk bij de huid van je hond. Probeer de teek niet plat te knijpen en smeer er ook niets op.
3. Draai of trek - volg(ens) de instructies
Heeft je tekenverwijderaar een haakje? Dan moet je met de wijzers van de klok meedraaien om de teek eruit te krijgen. Sommige verwijderaars vragen om de teek er recht uit te trekken. Gebruik je een gewone pincet? Trek de teek er dan in een rechte lijn uit. Zorg er altijd voor dat je de teek er rustig en in één beweging uithaalt.
4. Check of de teek volledig verwijderd is
Is de teek er helemaal uit? Toppie. Geen zorgen als er een klein stukje van de teek in de huid blijft haken. Verzorg het wondje zodat het niet infecteert. Twijfel je of de teek goed verwijderd is? Vraag advies aan je dierenarts.
5. Waar blijf je met die teek?
Hou je handschoenen nog even aan. Stop het beestje in een potje en doe er een druppel alcohol op. Of wrap de teek in wat plakband. En dan? Weg ermee. Buiten. In de vuilbak. * disclaimer: het is een téék! *
6. Verzorg het wondje en knuffel je hond
Klaar? Bravo. Ontsmet de huid rond het wondje en was je handen. Geef je hond een dikke knuffel (en een lekkere snack).
Nu je perfect voorbereid bent, geen zorgen: ga gezellig wandelen in het bos of laat je hond in het gras spelen. Doe achteraf de tekencheck en je bent gerust.
Twijfel je of je een teek goed verwijderd hebt? Bel je dierenarts, die weet raad.